Tuesday, January 3, 2017

AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN 2017



Ahlan wasahlan wa marhaban Tahun Masehi 2017!

Syukur ke hadratNya kerana masih ditemukan dengan tahun baru, suasana baru dan barangkali hari-hari mendatang juga memberikan pengalaman yang baru-baru.

Ya rabb... bantulah hambaMu untuk menjadi hamba yang rajin dan taat bersolat dengan sepenuh hati kepadaMu. Bantulah hambaMu menjadi hamba yang akan terus berusaha untuk mendekati dan semakin dekat kepadaMu biar seribu satu duka mencacah segenap urat saraf batinku dan sejuta keperitan membelenggu hidupku sebagai ujian dan dugaan. Bantulah hambaMu dalam terus berjuang menghadapi tipudaya iblis dan bala tenteranya kiri kanan depan belakang. Bantulah hambaMu Ya Allah...

Persekolahan 2017 sudah bermula. Demi tanggungjawab dan beban yang masih tergalas, aku tetap seorang guru, sama seperti guru-guru yang lain, yang cari rezeki dalam profesion pendidikan.. Macam biasa, perlukan persiapan seminggu sebelum sekolah bermula dari segi hadir ke mesyuarat, taklimat, siapkan Fail RPH, RPT dan macam-macam lagi, sama seperti 10 tahun yang lalu. Dari segi emosi dan rohani usah ditanya. Kerja tetap berjalan walau separah mana tahap psikologi dan emosi yang dihadapi oleh guru. Guru mana yang tidak ditimpa masalah?

Dan aku tak berharap banyak pada profesion ini. Teruskan sahaja apa yang sudah dimulakan dan perbaiki dengan lebih baik urusan-urusan kerja ini untuk tahun 2017. Dan aku masih guru yang sama, yang tak suka melayan karenah ibu bapa akhir zaman di mana guru lebih cenderung dianggap seperti hamba abdi. No whatsapp group dengan ibu bapa! Dalam kelas, berpuluh-puluh kepala dengan bermacam ragam nak dihadap, nak tambah lagi ngadap ragam parents? Habis apa guna guru pentadbiran di sekolah? Jika ada masalah, ibu bapa perlu datang ke sekolah dan bersemuka dengan guru sendiri. Sekurang-kurangnya telefon dail tetap pejabat tu tersedia tiap waktu pejabat(8.00-5.00 ptg). Telefon sekolah, kan senang.

Kalau cikgu mengadu kat aku pasal isu whatsapp group dengan ibu bapa ni, cikgu tu yang aku bahasakan dulu. Siapa mula-mula yang membuka ruang dan memberi peluang kalau bukan cikgu? Sekolah ialah institusi rasmi, sama macam klinik, hospital, penjara, mahkamah dan lain-lain. Boleh tak kau nak buat group whatsapp dengan hakim/majistret/peguam kalau anak kau kena ngadap pengadilan? Bersikap bijaksanalah, cikgu.

Whatsapp group sekolah sendiri pun aku dah berabad tinggalkan, inikan pulak nak mintak aku buat whatsapp group ibu bapa? Mintak maaf sangat-sangat. Memang tak la kan.

Demi masa. Manusia memang selalu kerugian. Hidup ni bukan untuk mengadap hal-hal dunia je. Kalaulah boleh hidup sampai dua ratus tahun tu tak apalah jugak. Kalau 24 jam kepala dan dada disibukkan hal-hal kerja, bilalah hati nak capai rasa tenang? Ketenangan hati yang kecil, yang duduk jauh di dasar perasaan sungguh tak dapat dibeli dan tak ada jual di mana-mana. Kerana hati hanya akan tenang dengan mengingat Tuhan! Fahamkanlah itu dengan sebaik-baiknya.



hakciptaterpelihara